Ugye velünk is szembejött már? A Kreml Facebook-harcosai teljes gőzzel nyomják az áldozathibáztatást az ukrán-orosz harcokban

Megosztás

Soha nem látott magasságokba emelkedett az aktivitás, amikor folyamatosan Ukrajnát hibáztatják a háború miatt, kizárólag Moszkva narratíváit terjesztik, aminek a fele sem igaz. Biztosak lehetünk benne, hogy aki sűrűn használja a Facebookot, többször is szembejött már jó néhány ukránokat szidó, az oroszokat és Putyint totálisan védő poszt, ami óriási csúsztatásokkal és totálisan egyoldalúan, a moszkvai álláspontot sulykolja belénk.

Ukrajna természetesen nem tökéletes, de nem „náci, népirtó rezsim”

Az orosz vezetés célja a Nyugat ellen vívott információs háborúja keretében jelenleg az, hogy elvesse a magvait annak a gondolatnak, miszerint nem kizárólag Oroszország a hibás az ukrajnai háború miatt. Ez természetesen nem igaz: Oroszország egyoldalúan támadta meg szomszédját, mert Vlagyimir Putyin deklarált célja az egykori szovjet birodalom feltámasztása, Ukrajna viszont az Európai Unióban és a NATO-ban látta a jövőjét. A részleteket a Politicalcapital.hu osztotta meg.

Ukrajna szabad, független állam, ehhez a döntéshez joga van. Oroszország 1991 augusztusában ismerte el Ukrajna függetlenségét, 1991 decemberében pedig 84 százalékos részvétel mellett az ukránok több, mint 90 százaléka támogatta az ország leválását a Szovjetunióról – és a többség a függetlenség mellett állt a donyecki és luhanszki szakadár területeken, sőt, a Krímben is. Ahogy Rácz András Oroszország-szakértő is emlékeztetett, Moszkva számos alkalommal kötelezettséget vállalt Ukrajna szuverenitásának, illetve területi integritásának tiszteletben tartására, például az 1994-es Budapesti Memorandumban vagy a 2010-es Harkovi Egyezményben – ezeket pedig a Kreml már a Krím 2014-es annexiójával megszegte.  

Ehhez a nyugati hatalmak nyomására egyáltalán nem volt szükség, az ukránok szabad választásokon bíztak meg EU- és NATO-párti politikusokat az ország vezetésével, és sem oroszbarát, sem szélsőjobboldali szereplőknek nem osztottak lapot. Ukrajna ettől még számos demokratikus problémával küzdött, kisebbségpolitikáját a Velencei Bizottság is kritikával illette, de ezt nem lehet háború keretei közt rendezni. 

A Moszkva által támogatott, Ukrajna területén létrejött szeparatista köztársaságokkal folytatott háborúban mind az ukrán, mind a szeparatista fél szenvedett el katonai és civil veszteségeket – egyikük sem tartotta be ugyanis a minszki megállapodásokat. Népirtásról viszont szó sem volt, akármennyire próbálja ezt sulykolni 2014 óta az orosz propaganda.

A Kreml barátai kitartóan sorolják, miért Ukrajna a hibás

2022. február 24. és március 1. között három Facebook-kommenteken keresztül (is) terjedő narratívát azonosítottunk a SentiOne médiafigyelő program és programozott szövegbányászati módszerek segítségével. Ezek mélyebb elemzése arra utal, hogy a különböző, Kremlnek kedvező üzeneteket több, különböző tulajdonságokkal felruházott profilcsoport hordja szét a magyar közösségimédia-térben.

1. Ukrajna nem is létezik

Ebből az első narratíva azt bizonygatja, hogy Ukrajnának valójában nincsenek nemzetközileg elismert határai, és mivel Oroszország a Szovjetunió jogutódja, így az ukrán, fehérorosz földek orosz területek – tehát törölhetik a 2014. május 25-ei ukrán választásokat és azt csinálhatnak, amit akarnak. Ez, ahogy fentebb részletesen kifejtjük, minden valóságalapot nélkülöz.

A narratíva szövege: “Az Egyesült Nemzetek Főtitkára azt mondta, Ukrajna 1991 óta nem kért regisztrációt a határon, nehogy az ukrán állam létezzen.. . És semmit sem tudtunk róla!!! 04/07/2014 Meglepő nyilatkozatot tett Ban Ki-Moon ENSZ-főtitkár, amelynek közvetítését megtiltották az ukrán médiában és az interneten. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén vitatták meg a két ország közötti konfliktust. Onnan a következő következtetést vonták le: Ukrajna 1991.12.25 óta nem jegyeztette be határait Ukrajna határait az ENSZ nem jegyezte be szuverén államként. Ezért feltételezhetjük, hogy Oroszország nem követ el jogsértést Ukrajna felett. A CIS-szerződés szerint Ukrajna területe a Szovjetunió közigazgatási körzete. Ezért senkit sem lehet hibáztatni Ukrajna határainak szeparatizmusáért és kényszer módosításáért. A nemzetközi jog szerint az országnak egyszerűen nincsenek hivatalosan elismert határai. E probléma megoldása érdekében Ukrajnának be kell fejeznie a szomszédos országokkal a határok lezárását, és a szomszédos országok, köztük Oroszország megállapodását kell megszereznie közös határukon. Köteles mindent dokumentálni és szerződéseket aláírni az összes szomszédos állammal. Az Európai Unió elkötelezte magát Ukrajna támogatása mellett ebben a fontos kérdésben, és minden technikai segítséget megad. De vajon Oroszország aláír-e határszerződést Ukrajnával? Nem, dehogy! Mivel Oroszország a Szovjetunió jogutódja (ezt erősítik meg a nemzetközi törvényszékek határozatai a volt Szovjetunió és külföldi országok közötti ingatlanvitákról), azok a földek, amelyeken Ukrajna, Fehéroroszország található és Novorosszia belong Oroszországban vannak, és senkinek sincs joga hozzá! Oroszország beleegyezése kell ahhoz, hogy ez külön terület legyen. Alapjában véve Oroszországnak kellett kijelentenie, hogy ez a terület orosz, és hogy minden, ami ott történik, az Oroszország belügye. Bármilyen beavatkozás Oroszország elleni intézkedésnek minősül. Ezen az alapon törölhetik a 2014. május 25-i választásokat és a nép azt csinál, amit akar! A Budapesti Memorandum és más megállapodások szerint Ukrajnának nincsenek határai. Ukrán állam nem létezik (és nem is volt!) Csak a háttérhatalom fő hadiszálasa! Akkor milyen területen tartózkodik a NATO??? Hivatalosan Orosz területen!”

Ez a narratíva február 21. és 23. között is megjelent már a Facebook kommentszekciójában, összesen 10 alkalommal, de február 24-én, az orosz támadás napján lőtt ki igazán, majd 26-tól már szinte teljesen lecsengett, egészen addig, míg március 1-jén ismét felívelt. A fenti infografikán látható üzenetet szinte szövegazonosan összesen 318 alkalommal találtuk meg adatbázisunkban.

A narratívát terjesztő profilok meglehetősen érdekesek. Több külföldi hangzású vagy csak részben magyarosított (pl. angol vezetéknév, magyar keresztnév) névvel találkoztunk. A kezdetben közzétett kommentek is arról árulkodtak, hogy a narratíva külföldről érkezhetett, egy-egy szó ugyanis nem került lefordításra, mint a „b elong” vagy az „it’s” – ezek arra utalnak, hogy a szöveget valaki Google fordítóval igyekezett magyarrá varázsolni. Később az üzenet annyi evolúción keresztül ment, hogy valaki rendesen magyarosította azt, eltűntek az angol kifejezések. Ez az ukrán határokról szóló dezinformáció nem újdonság, már 2021. januárban írt róla egy propaganda cikket az akkor még aktív News Front magyar ága.

Sok, az üzenet „terítésében” részt vevő felhasználónak nincs semmilyen publikus aktivitása, a profiljuk szinte teljesen rejtett, és több külföldi Facebook-oldalt követnek, mint magyart. Az ő követőik közt is vegyesen vannak jelen magyar és külföldi profilok. A külföldinek tűnő felhasználók szerepét aztán szép lassan átvették a lelkes magyar Kreml-párti hozzászólók.

2. Népirtás, kisebbségek elnyomása, minden rossz Kijevből ered

A második, egyben legnépszerűbb narratíva azt volt hivatott bizonyítani, hogy Ukrajnában márpedig népirtás történt Kijev részéről, elnyomták a kisebbségeket, és rágyújtottak egy szakszervezeti székházat oroszbarát tüntetőkre 2014-ben. Ebből a népirtásra, illetve a kisebbségi problémákra vonatkozó narratívákra már reflektáltunk feljebb. A 2014. május 2-ai szakszervezeti ház kigyulladásával kapcsolatos állítások még magyarázatra várnak: a kép egyáltalán nem olyan fekete-fehér, ahogy az orosz propaganda beállítja: az Európa Tanács jelentése szerint a Moszkva- és Kijev-barát tüntetők egymásra dobáltak Molotov-koktélokat, ebből egy lángra lobbantotta a szakszervezeti épület előcsarnokát, ami miatt kigyulladhatott az épületben felhalmozott, barikádnak használt gyúlékony anyagok egyike. A tűz miatti haláleseteket a tüntetők mindkét oldalának felelőtlensége és a hatóságok reakciójának lassúsága okozta.

A narratíva szövege: “Azoknak: – akik most elkezdtek siránkozni Ukrajna miatt… – akik most kiteszik az ukrán zászlós profilképüket… – akik tüntetést szerveznek az Orosz nagykövetség elé… Hol voltatok az elmúlt nyolc évben? Nem sajnáltátok Donbass és Luhanszk lakosságát? Nem hallottatok a népirtásról? Nem hallottatok az ukrán nyelv törvényről? Nem tiltakoztatok, amikor a Krímben elzárták (az egyébként orosz területről jövő) vizet? Nem tudjátok hogy az ukránok betiltották az orosz és a magyar nyelv használatát? Nem tudjátok, hogy Ukrajna szerint a kárpátaljai magyarok és a keleti részén lakó oroszok nem minősülnek őslakosnak? Nem hallottatok az odesszai szakszervezetek székházában bent égett emberekről…? Nem hallottatok azokról, akik kiugráltak a székház ablakán és túlélték – ott verték agyon őket? És azt tudtad, hogy oda voltak készítve a molotov koktélok és az épületre rá lettek szorítva a civilek…? Nem tudtad, hogy soha nem volt emiatt felelőségre vonás? Emlékezetünk szerint a Szakszervezetek Házában a tűz 2014. május 2-án történt, amikor nacionalisták az Euromaidan ellenfeleit űzték be az épületbe. 42 ember halt meg…. – Nem hallottál róla???? Arról tudsz, hogy Donbaszra ráengedték a börtönből kiszabadított bűnözőket? Hogy a börtönök előtt ott álltak a fegyverrel megrakott teherautók…? Hogy három nap maga volt a pokol? Esetleg az ukrán fasiszták fenyegetéséről hallottál? Hogy Kárpátalját kiirtják? Hogy felrobbantják az ukrajnai atomerőműveket? Hallottál a Minszki egyezményről? Arról hallottál, hogy az Egyesült Államok irányítása alatt álló – Ukrajnában lévő – biológiai laboratóriumokból 16 Oroszországgal határos?

Ez a narratíva február 24-én este nyolc óra magasságában indult útnak, aznap még csak 17-szer jelent meg a Facebook-hozzászólások közt, 25-én viszont már 372 alkalommal, február 28-ára pedig összesen már 1043-szor találkozhattak vele a magyar Facebook-felhasználók – igaz, 25-étől kezdődően egyre kisebb intenzitással másolták be a kommentszekciókba. Ez az ezer fölötti szám elképesztően magasnak számít tapasztalataink alapján, különösen úgy, hogy ezt a mennyiséget mindössze 4 nap alatt érte el.

Ezt a narratívát főleg látszólag valós profilok terjesztik, akik közt kevés közös vonást vélünk felfedezni. Az általunk ellenőrzött felhasználók fala semmi különlegeset nem fed fel róluk. A mintában itt is jelen van egyébként egy-egy külföldi nevű, de magyarul író, semmilyen nyilvános aktivitással nem rendelkező profil is, de ebben az esetben az üzenet terjedésnek egy pontján sem ezek dominálták a folyamatot.

Ennek ellenére feltételezhető, hogy ezt a kampányt valamilyen szinten, például Facebook-csoportokban koordinálták, ha mással nem, azzal, hogy megosztásra biztatták a csoport tagjait. Nem látni más, objektív indokot arra, hogy ezt a bejegyzést mért osztotta meg szóról szóra Facebook-kommentben ennyi magyar felhasználó. Az semmiképpen sem vált „hátrányára” a narratívának, hogy két nagyobb oroszbarát nyilvános Facebook-csoportban megosztották.  

A narratíva egyébként annyira sikeressé vált, hogy Menczer Erzsébet korábbi országgyűlési képviselő, fideszes politikus is megosztotta saját Facebook-oldalán néhány nappal azután, hogy a bejegyzés először megjelent a hozzászólások között. A helyzet abszurditását jól mutatja, hogy az a képviselő, aki korábban kezdeményezte, hogy a Szovjetunióba elhurcolt magyar politikai raboknak és kényszermunkásoknak is legyen emléknapja, most orosz propagandát terjeszt.

3. NATO a Krímben?

A harmadik narratíva azt a jól ismert Kreml-párti toposzt hozta fel, hogy a CIA segítségével puccsolták meg a kijevi rezsimet 2014-ben, hogy amerikai és NATO támaszpont nyílhasson a Krímben – tehát minden az agresszív amerikai terjeszkedési politika eredménye, Putyin elnök még csak nem is hibás. Az EU a szankcióival pedig maga ellen vétett, az USA és Oroszország csak nyert rajta – fel sem merül tehát, hogy a szankciók Oroszországnak fájnak. Ebben a szövegben is előkerülnek később a kisebbségek elleni fizikai vegzálások, beleértve állítólagos verőosztagokat is.

A narratíva szövege: “Látom a szörnyülködő meg sápítozó posztokat, kommenteket az orosz-ukrán konfliktus (mára: háború) kapcsán. Úgy látom elég nagy a káosz a fejekben és mindenki érzelmi oldalról közelíti meg a dolgot. Ezért próbáljuk meg most tisztába tenni a dolgokat egy picit. Először is a háború nem jó, senkinek, mármint a francokat nem, egy jól behatárolható csoportnak jó, mindenki más szopni fog. Az ukrán-orosz konfliktus nem idén kezdődött. A gyökerei egészen 1991-ig nyúlnak vissza, amikor a Szovjetunió és a Varsói Szerződés széthullásával a kétpólusú világ egyensúlya felbomlott. Nyilván értelmes ember nem sírja vissza a Szovjetuniót, sem a kommunizmust. Az viszont tény, hogy a NATO és Oroszország kötöttek egy írásbeli megállapodást, hogy a NATO nem terjeszkedik keletre az oroszok rovására. Az ezt bizonyító dokumentumokat a Der Spiegel a múlt héten a nagyközönség elé tárta, valahogy nem került bele a fősodratú hírekbe… Ugorjunk egy pár év(tized)et előre az időben: 2014 februárjában feltehetően a CIA segítségével megpuccsolták az akkori oroszbarát ukrán kormányt, helyére egy USA barát kormány került. Röviddel ezután Ukrajna bejelentette óhaját az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozására. erről az USA azonnal támogatásáról biztosította, az Eu pedig bizonyos feltételekhez kötötte. Itt most álljunk meg egy pillanatra és nézzünk a térképre: Ha Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz, ez a következőket jelenti: – Ororszország elveszti a Fekete-tenger feletti uralmát, mert akié a Krim azé a Fekete-tenger. Egyúttal elveszti a szabad átjárást a Földközi-tengerre a Boszporuszon keresztül. Ezenfelül, Moszkva légicsapás közelbe kerül a NATO erőkkel szemben, arról nem is beszélve, hogy az ukrán ásványkincs nagy részét az oroszok felügyelik. Ez megszűnne és az amcsik kezébe menne át, ahoyg ez történt Irakban, Szíriában stb, stb. Na ezután foglalta el a Putyin a Krímet, és robbantotta ki feltehetően a GRU (a KGB utódja) segítségével a donbaszi és luhanszki szeparatista felkelést. Aminek a végjátékát az oroszok ma indították el. Ez történik most. Tehát ez a háború nem azzal kezdődött, hogy a gonosz Putyin a reggeli kula+kávé+cigi kombó után gondolt egyet és bevonult Ukrajnába. A jelenlegi helyzet az USA agresszív, erőszakos terjeszkedés politikájának gyümölcse, amit az elmúlt hozzávetőleges 30 évben jól megfigyelhettünk, nyomonkövethettünk. Az ukrán háború nem akció, hanem reakció, az USA és a NATO sorozatos szerződésszegésére, és a geopolitikai status quo felrúgására. Légyszi ne kezdjünk már bele az ilyen talmi mantrákba, hogy de Ukrajna az egy szuverén ország, joga van eldönteni, hova akar csatlakozni. Te is és Én is pontosan tudjuk, hogy ez egy szépen hangzó maszlag, és a világ az nem így működik. Így kellene de soha nem így működött és belátható időn belül nem is fog így működni. Nincsenek független, szuverén országok, érdekszférák vannak és ha rossz érdekszférába tartozol, akkor bizony beszoptad. Mint említettem, ez nem jól van így és nem így kéne lennie, de így van. Putyin le fogja dózerolni Ukrajnát, és ez ellen nem csak, hogy senki nem tehet semmit, de nem is akar és mindezt a saját ostobaságuknak és az USA-nak köszönhetik az ukránok. Kirakhatod az ukrán zászlót a profilképedre, meg hashtagelhetsz iprayforukraine-t ez csak annyit jelent, hogy nem vagy tisztában vagy nem érdekel az összes vonatkozása a történetnek. Jóemberkedéstől viszont továbbra sem leszel jó ember. Adalékok: Az ENSZ-nek 8 éve volt arra, hogy békefentartókat küldjön a régióba és segítsen a konfliktus megoldásában, de ez egyetlen egyszer sem merült fel, vajon miért? Felthetőleg mert eleinte azt várták, hogy az ukrán hadsereg majd pár hónap alatt leveri a szakadárokat és visszaáll minden a maidani útra. Hát nem sikerült nekik. Aztán meg ugye ott volt a vita és az amerikai nyomás, hogy az EU ne támogassa az északi-áramlatot, amit most így háború kitörésével kénytelenek voltak a németek felfüggeszteni. Amivel kit lőttek tökön? Saját magukat. Tehát ki jár jól ezzel a háborúval? Az USA. És persze az oroszok is, mert a gáz ára egyből megugrott. Ukrajnában a nacionalista kormány minden elképzelhető módon vegzálta és vegzálja a kisebbségeket: kezdve a kárpátaljai magyaroktól a románokon át az oroszokig: megtiltja nekik ananyelvük használatát és az azon való tanítást, tanulást, rendszeresek a verőosztagok vegzálásai. De ahogy a délvidéki magyarok esetében, ezekben az esetekben sem érdekli, érdekelte sem az ENSZ-t , sem az EU-t, sem az Amnesty féléket, mert cserébe az ukrán katonai bázisok használatáért szemethúnytak ezen atrocitások feltt, ahogy a kárpátaljai kényszersorozások felett is. Számunkra e hábborúnak két nagy kockázata van: A pöcsfej amcsiknak sikerül belerángatnia a NATO-t és ezáltal minket is, ami az ország megsemmisüléséhez vezet, illetve Ukrajna elfoglaláa után, Putyin visszaadja Kárpátalját Magyarországnak. Ez esetben olyan belső feszültséget teremt a NATO-ban és az EU-ban is ami végleg megingatja az amúgy sem rózsás helyzetünket az EU-ban és kizárnak minket mind az EU-ból , mind a NATO-ból és végleg megindul az EU és a NATO erodálása. Szóval mielőtt teleposztoljátok ukrajnát siratva a facet, meg a twittert, ezen gondolkozzatok el egy picit.”

Ez a narratíva már február 25-én indult el, adatbázisunk alapján hajlani háromnegyed ötkor, majd délután egytől folyamatosan gyorsult a terjedése. A – hossza miatt nem teljességében befotózott – hozzászólás február 26-án volt a legnépszerűbb, utána kezdett csökkenni terjedésének intenzitása. Ezt a hozzászólást szinte szövegazonosan legalább 616-szor írták be a magyar Facebook-térbe 4 nap alatt. 

Ebben az esetben ugyancsak elmondható, hogy az üzenetet főleg lelkes Kreml-barát „aktivisták” terjesztették. Itt sem hiányoztak a vélhetően hamis profilok, akik besegítettek a terjesztésbe, de ebben az esetben sem ők voltak a fő motorjai a folyamatnak.

Vegyes csoportok a Kreml pártján

A háború kitörése óta egyértelműen egyre aktívabbak a Kremlt támogató hozzászólók a Facebookon. Ezt a tömeget pedig egy meglehetősen vegyes csoport alkotja.

Van egy magyar nyelven (is) Kreml-párti üzeneteket terjesztő, hamis profilokból álló infrastruktúra, ami mögött nem tudni, kik állnak. Az bizonyos, hogy ők természetellenesen próbálják alakítani a magyarországi közösségi média felületein az Oroszországról folyó diskurzust, ugyanakkor ők alkotják a legkevésbé „hatékony” csapatot. „Természetellenes” tevékenységük – jelenlegi ismereteink alapján – főként abból áll, hogy korábban kevésbé ismert, külföldön terjedő narratívákat emelnek át a magyar információs térbe, illetve egy-egy narratíva terjedésébe „segítenek be”, leginkább a kezdeti órákban.

Mellettük létezik számos, orosz témában nagyon aktív valós magyar felhasználó, akik úgymond kötelességüknek érzik terjeszteni a Kreml narratíváit. Az ő tevékenységük inkább olyan értelemben koordinált, hogy egy-egy nekik megtetsző üzenetet készséggel terjesztenek. Közülük néhány véleményvezér a kívánt hatás érdekében pedig szívesen posztol a fő Kreml-párti Facebook-csoportokba. Ők agresszívan beemelik a Facebook-párbeszédek főáramába az olyan véleményeket, melyekkel egyetértenek.

Ezekre a kihívásokra továbbra is fel kellene készíteni a magyar lakosságot, de erre – jelenleg – úgy néz ki, nincs politikai akarat.

Kapcsolódó cikkek